skip to Main Content
06 24 16 16 93 Stuur e-mail

Fysiotherapie en vruchtbaarheid, wat doen wij precies?

Klik hieronder op het vakje om meer over de behandeling te weten te komen. 

Wil je graag meer informatie, neem dan contact met ons op. 

kinderwens massage

Vruchtbaarheidsbehandeling, wat houdt dat in?

wat als zwanger worden niet lukt

Wat als zwanger worden niet lukt? Misschien heb je al van alles geprobeerd. Misschien sta je net aan het begin van je kinderwens. Voor ons maakt het niet uit waar je in je traject staat. Als je een kinderwens hebt, dan is die waarschijnlijk ongelooflijk hoog. Je wilt gewoon een kindje!

Zwanger worden is niet vanzelfsprekend. Per cyclus is er maar 10-15% kans op een zwangerschap, maar daarbij moet er wel de kanttekening gemaakt worden dat bij de vrouw én de man alles in orde is. Er mag dan nergens een kink in de kabel zitten, want dan is de 10-15% kans misschien zelf nog wel lager als je niet in een medisch traject zit.
Daarom is het belangrijk dat je zo goed mogelijk voorbereid bent om zwanger te worden en dat je lichaam in een zo goed mogelijke conditie is. Dan vergroot je je kansen aanzienlijk.

Wij vergelijken zwanger worden, vooral als het niet vanzelf gaat, met een marathon. Het is een ontzettend zwaar traject vol onzekerheden en lichamelijke en geestelijke belasting.
Als je een marathon gaat lopen, dan hopen wij dat je je goed voorbereid op die marathon. Je gaat dan kijken naar je trainingen, naar je schema waarop je traint, maar ook naar je voeding/je brandstof.
Wat wij willen doen met de bijzondere Mercier therapie is jou voorbereiden op jouw persoonlijke marathon die ‘zwanger worden’ heet. Wij willen je helpen door je lichaam in een fantastische conditie te brengen zodat je een grotere kans hebt dat je je marathon succesvol afsluit en dus zwanger wordt.

Op deze pagina bespreken wat de Mercier therapie is, de oorzaken van verminderde vruchtbaarheid (ook de oorzaken die je waarschijnlijk nog niet zo vaak tegen bent gekomen, maar waar wij in gespecialiseerd zijn), waarom onze Mercier therapie goed voor je zou zijn, voor wie onze Mercier therapie geschikt zou zijn, wat een Mercier therapie traject inhoudt en wat de resultaten zijn.

kinderwens massageWat is de Mercier therapie?
Mercier-therapie is een vruchtbaarheidstherapie die bedoeld is om de diepe bekkenorganen beweeglijker te maken. We gebruiken diepe, uitwendige massages waarmee we dat kunnen bereiken. Naast het feit dat het beweeglijker wordt, wordt ook de bloeddoorstroming verbeterd en wordt de hormoonhuishouding ook geoptimaliseerd.

In de praktijk zien we vaak dat er verklevingen aanwezig zijn rondom de baarmoeder (wat hier de oorzaken van kunnen zijn lees je later in deze uitleg) en is er bij veel vrouwen met vruchtbaarheidsproblemen littekenweefsel aanwezig (meestal als gevolg van een operatie).

Als wij de verklevingen los maken en het littekenweefsel soepeler maken, dan worden de bewegingsbeperkingen rondom de diepe bekkenorganen opgelost. Daardoor kunnen de organen weer doen wat ze moeten doen. Denk hierbij aan het maken van gezonde eicellen, het transporteren van de eicel naar de baarmoeder, een goed milieu creeëren in de baarmoeder voor de innesteling en om ruimte te geven aan de follikel/bevruchte eicel om te groeien en in te nestelen.

Oorzaken van verminderde vruchtbaarheid.
– Ongezonde voeding

– Over- of ondergewicht
– Leeftijd
– Geblokkeerde eileiders
– Sommige vleesbomen
– Hormonale onbalans
– Alcohol of drugs gebruik
– Stress
– Eerder opgelopen SOA’s, zoals chlamydia.
– Ontstekingen of (vaginale) schimmels

Andere mogelijke oorzaken, waar je misschien niet zo snel aan zou denken.
– Paard rijden (vanwege verhoogde spierspanningen rondom het bekkengebied)
– Veel sporten, maar te weinig calorieën binnen krijgen
– Verhoogde spierspanning rondom het bekken
– Veel en vaak met de benen over elkaar zitten
– Een ingezakte houding, bijv achter de laptop of bij de tv 
– Littekens in de buikregio. litteken massage behandeling

Wat zijn de oorzaken van verklevingen?
– PCOS

– Endometriose
– Herhaalde klappen in de buikregio (denk aan vechtsporters)
– Trauma’s/ongeval
– Operaties in de buik, álle operaties, maar ook een keizersnede
– Vaak in dezelfde houding zitten.

Waarom is Mercier therapie goed voor je?
Vaak weten mensen niet dat een baarmoeder en eileiders ook stijf en verkleefd kunnen zijn, maar eigenlijk werkt het net als bij een schouder. Als er iets mis is met je schouder en je doet er niets aan, dan wordt het alleen maar stijver en kun je uiteindelijk je arm niet meer goed gebruiken omdat je die niet meer op kunt tillen. De meeste mensen gaan dan hulp zoeken om het weer soepel te krijgen. Maar dit geldt ook zeker voor de organen in je buik en je bekken.

Er zijn vele redenen waarom de Mercier therapie goed zou zijn om te doen, we bespreken er 3 (hoewel er nog wel veel meer te bedenken zijn):

1) Met de Mercier therapie kunnen we verklevingen oplossen:
Als je bijvoorbeeld veel in een ingezakte houding zit, dan is er minder ruimte in je buik. Alle organen worden op elkaar gedrukt en daardoor heeft je baarmoeder minder ruimte om te bewegen. Dit kan ervoor zorgen dat de baarmoeder verkleefd en verstijfd, terwijl goede beweging van cruciaal belang is om zwanger te worden.

Ook als de oorzaak van je verklevingen 1 van de andere is die we hierboven hebben beschreven dan kunnen we deze losmaken.

Moeite met zwanger worden2) Met de Mercier therapie kunnen we spierspanningen in het bekkengebied oplossen:
Spierspanning kan ontstaan door bepaalde sporten, zoals hockey, paard rijden of vechtsporten of door het regelmatig met de benen over elkaar zitten. De spierspanning geeft een stijve rug en minder soepel bekken. Als je een stijve rug en minder soepel bekken hebt, dan kan de baarmoeder ook minder goed bewegen, want deze zit daar aan vast en beweegt mee in het ritme van de rug en het bekken.

Ook als je regelmatig klachten hebt in je onderrug, bekken, pijn in je buik of pijn tijdens de menstruatie kan het heel zinvol zijn om eens te kijken of dit verminderde vruchtbaarheid geef bij jou.
 
3) Met Mercier therapie kunnen we littekenweefsel weer soepel maken:
Een derde reden om voor Mercier therapie te kiezen is dat je littekens hebt. Littekens zorgen ervoor dat je diepe bekkenorganen verkleefd raken met het bindweefsel en de huid. Als je het litteken los maakt, kan de baarmoeder weer beter bewegen en vergroot je de kans op een zwangerschap.

Voor wie is de Mercier therapie geschikt?
– Alle vrouwen die zwanger willen worden

– Vrouwen die vruchtbaarheidsproblemen hebben
– Vrouwen die opzien tegen de ‘medische mallemolen’. 
– Vrouwen die gebruik maken van ovulatie inductie, IUI, IVF of ICSI
– Vrouwen die een van de volgende aandoeningen hebben: Natuurlijk zwanger worden
                – PCOS
                – endometriose
                – geblokkeerde eileiders
– Vrouwen die geen eigen cyclus hebben of die een onregelmatige cyclus hebben
– Vrouwen die zwanger willen worden op hogere leeftijd
– Vrouwen die last hebben van menstruatiepijn
– Vrouwen (en mannen) die last hebben van bekkenpijn
– Vrouwen met een litteken na een operatie aan de buik of rug.

Wat houdt een Mercier therapie traject precies in?
Het bestaat uit de volgende onderdelen:


1) Een intake en onderzoek

Tijdens de intake bespreken we wat jullie traject tot nu toe is geweest en wat jullie zelf al geprobeerd hebben om de kansen op een zwangerschap te vergroten. Ook bespreken we de problemen waar jullie tegenaan lopen. En natuurlijk komen er eventuele klachten aan de rug, bekken, heupen of tijdens de menstruatie aan bod.
Tijdens het onderzoek gaan we de buik, rug, heupen en benen onderzoeken. We voelen dan of er verklevingen aanwezig zijn, of gewrichten soepel zijn of dat er spierspanningen zijn.

2) Een 6 weken durend programma, met behandelingen van 1 uur per week.
We werken aan alle punten die we hebben gevonden en maken alles wat de vruchtbaarheid kan verminderen weer los en soepel. We werken alleen uitwendig.
Ook zullen we je oefeningen meegeven waarmee je de soepelheid, die we tijdens de behandelingen creëren, vast kunt houden. Tijdens de behandeling zelf zullen we nagenoeg                geen oefeningen doen, alleen om de oefeningen kort aan je uit te leggen.
Als je het prettig vindt, dan helpen we je ook uitgebreid met het in kaart brengen van je cyclus.

Het bewijs zit in de resultaten.onderzoek vruchtbaarheid

De ontwikkelaar van de Mercier techniek, Dr. Jennifer Mercier, heeft een wetenschappelijk onderzoek afgerond in september 2012. Bij het onderzoek bleek dat 83% van de vrouwen die meededen (in de leeftijd van 28-42 jaar) binnen een jaar na de behandelingen zwanger waren.

Het artitkel getiteld “Mercier Therapy helps infertile women achieve pregnancy” en werd gepubliceerd in de lente 2013 editie van het tijdschrift ‘Midwifery Today’ in Amerika.

Indien gewenst kunnen wij een kopie sturen van het abstract. Neem hiervoor contact met ons op.

Onderzoeken die gedaan zijn naar fysiotherapeutische behandelingen en verminderde vruchtbaarheid:

  • Mercier, J.; ”Mercier therapy helps infertile women achieve pregnancy“, 2013.
  • Wurn, B. and L.; ”Ten year retrospective study on the efficacy of a manual physical therapy to treat female infertility“, 2015.
  • Wurn, B., Wurn, L.; ”Treating Female Infertility and Improving IVF Pregnancy Rates With a Manual Physical Therapy Technique“, 2004.
  • Okhowat, J. et al.: “Massage therapy improves in vitro fertilization outcome in patients undergoing blastocyst transfer in a cryo-cycle”. Alternative Therapy in Health and Medicine, 2015.
  • Kramp, M.E.; ”Combined manual therapy techniques for the treatment of women with infertility”, JOAO, 2012.

Een erg goed boek om te lezen, in het engels, is het boek van Anne Marie-Jensen. Zij is een vooraanstaande Deense fysiotherapeut op het gebied van Vruchtbaarheid en fysiotherapie. Deze is te bestellen via: https://www.fertilityandphysicaltherapy.com/


Enkele links voor websites met informatie over fysiotherapie en vruchtbaarheid:

http://www.expectamiracle.life/

https://www.spermcheck.com/physical-therapy-and-fertility/

https://hermanwallace.com/blog/manual-physical-therapy-can-help-reverse-female-infertility

https://prorehablou.com/2015/08/physical-therapy-can-increase-fertility-and-help-in-getting-pregnant/

fysiotherapeut breda

Algemene fysiotherapie, wat houdt dat in?

Wat doet een fysiotherapeut?

Het menselijk lichaam is een bijzonder goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten. Als alles goed werkt, gaat bewegen als vanzelf. Pas als u ergens last van krijgt, beseft u vaak pas dat bewegen niet zo vanzelfsprekend is.
De algemeen fysiotherapeut is de specialist op het gebied van bewegen. Fysiotherapie is er op gericht om u zo goed mogelijk te laten bewegen, zonder pijn. Bij de fysiotherapeut kunt u dus terecht om uw pijnklachten of problemen met bewegen te laten verhelpen.
De fysiotherapeut bekijkt eerst wat het probleem is en waar de oorzaak van het probleem ligt. Vervolgens maakt hij/zij met u een behandelplan om zo snel en efficient mogelijk de klachten op te lossen. Dat gebeurt natuurlijk allemaal in samenspraak met u als patiënt.

Hoe ziet een behandeling eruit?

Allereerst hebben we een gesprek over de klacht en daarna zullen wij de klacht onderzoeken. Aan de hand daarvan stellen we samen een behandelplan op dat bij u en uw klacht past.
De behandeling kan vervolgens bestaan uit triggerpoint therapie/dry needling, bindweefseltherapie/bindweefselmassage, littekenbehandeling, massage, oefeningen en/of adviezen.

Welke klachten behandelt de fysiotherapeut?

Klachten aan pezen, banden, spieren en gewrichten, zoals:
            – Rugklachten, zowel laag als hoog in de rug
            – Nekklachten
            – Hoofdpijn
            – Klachten aan de schouder, elleboog, pols en hand
            – Klachten aan de heup, knie, enkel en voet.

Heeft u een andere klacht en vraagt u zich af of wij u kunnen helpen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij proberen voor iedere klacht een passende oplossing te zoeken.